Kibæk Mølles historie

Møllen brændte i 1826. Enbrandopgørelsen viser, at der dengang var 9 bygninger, hvoraf de 7 brændte. Der var 2 kværne med sigtesamt 2 pillekværne, hvoraf den ene var til boghvede. I 1830 var Møllen bygget op igen, men med færre bygninger.

Oprindelig var møllen forsynet med et Overfalds Vandhjul, og der var rigelig vand til at trække mølleriet.

Møllen brændte i 1826. Enbrandopgørelsen viser, at der dengang var 9 bygninger, hvoraf de 7 brændte. Der var 2 kværne med sigtesamt 2 pillekværne, hvoraf den ene var til boghvede. I 1830 var Møllen bygget op igen, men med færre bygninger.

Vores tid

Kibæk Mølle er en væsentlig del af Kibæk`s kulturarv, både på grund af Møllens omfattende historie og dens indflydelse på, at Kibæk By er opstået. Samtidig er Møllens ca. 3 ha arealer, med beliggenhed midt i Kibæk By, efterhånden omdannet til et meget besøgt rekreativt område med søer, stier, rhododendronbede, plæner samt hyggesteder medbænke. De 2 Mølledamme har i praksis gennem årene vist sig at fungere som klimasikring for den lavtliggende del af Kibæk, når der er tøbrud - skybrud og lignende mængder nedbør. En klimasikring, det ser ud til, at der vil blive yderligere brug for i fremtiden

Turbine og overfaldshjul


Oprindelig var møllen forsynet med et Overfalds Vandhjul, og der var rigelig vand til at trække mølleriet. I 1889 – 1893 blev vandhjulet udskiftet med en Francies Vandturbine på 16 hk. som var bygget på Mahlers maskinfabrik i Vejle. Vandforsyningen skete gennem et stemmeværk og et rør fra Mølledammen. Stemmeværket og røret anvendes stadig efter at de blev fornyet i 2007. Den gamle Francis turbine og turbinebrønden var så tæret af rust, at de ikke umiddelbart kunne restaureres. Det er lykkedes at finde både en turbine og en generator, som har været anvendt i bølgebryderprojektet ”Danish Wave Dragon”. Der er etableret en ny turbinebrønd som turbinen og generatoren nu er monteret og producere nu strøm til el nettet.

Produktion af strøm


Kibæk Mølle har tidligere produceret og leveret strøm til Kibæk Elværk. En sådan aftale blev indgået i 1917. Formentlig i 1920erne var der oven på Møllen bygget en vindmølle som hjalp med at levere kraft til kværne og andre maskiner. Den bærende konstruktion til vindmøllen ses stadig i møllebygningen.

Møllens bygninger


I dag består Møllen af stuehuset, som er totalrenoveret og udlejet til Blå Kors Danmark til et værested kaldet ”Den Blå Mølle”. Stuehuset er fra 1800 tallet.Man ser lagerbygningen med de karakteristiske 6 røde porte og den gamle køregang, hvorfra man hejste kornet op på loftet, så det kunne blive malet i kværnen o.s.v. Bagved ses dele af den gamle møllebygning med turbinen og udløbet af vand fra turbinen ud i møllebækken. Turbinen er monteret ca. 3½ m under vandspejlet i Mølledammen.

Øst fløjen af Møllens vinkelbygning var oprindeligt hestestalden, hvor der efter sigende kunne være 5 spand heste. Her opstaldede kunderne hestene og fik så indkøb og møllebesøg klaret ved samme lejlighed

Privatejet Mølle

Kibæk Mølle har gennem tiden været privatejet. Da den sidste møller Thorvald Eriksen døde, opstod tanken om, at bevare den kulturhistoriske bygning meddens lange historie, og den store betydning Møllen har haft for området og Kibæks opståen. Aaskov kommune var initiativtager til at Kibæk Møllelaug blev oprettet i 1995. Møllelauget købte Kibæk Mølle af enkefru Signe Eriksen.


Efter at Kibæk Mølle blev overtaget af Kibæk Møllelaug, har møllen i 1997 fået nyt tag. En nyere tilbygning, - et silotårn fra omkring 1969 – blev ved samme lejlighed revet ned. I 2000 og 2001 blev stuehuset total renoveret indvendigt, - alt sammen i respekt for historien.

Turbinebrønden og turbinener blevet totalrenoveret.




Kender du noget til Kibæk Mølle?

Så vil vi virkelig gerne høre fra dig!

Interessegruppe for Kibæk Mølles Historie

I løbet af 2024 etableres en interessegruppe nedsat af møllelauget, som har til opgave at undersøge og belyse Kibæk Mølles historie og at formidle denne historie gennem skrift, fremvisning og events på Kibæk Mølle